Kan ett mentorskap göra att talangerna stannar lite längre?

Alla undersökningar säger samma sak, en av de vanligaste orsakerna till att en talang slutar är att de inte har en bra chef. En chef som utmanar, coachar och engagerar sig i medarbetarens utveckling och utmaningar, på riktigt.

Sen finns det så klart många superbra chefer men finns tiden att engagera sig i varje medarbetare eller finns det medarbetare som behöver nya utmaningar och nya perspektiv?

Oavsett orsak och behov så tipsar vi om funktionen av mentorskap. Någon utifrån med ett annat perspektiv och som verkligen kan fokusera på individen, både yrkesmässigt och personligt.

Nyfiken på vilken skillnad en mentor kan göra? Läs mer om vår kollega Robins reflektioner nedan…

Mentorskapet har lärt mig att hantera utmaningar bättre och våga tro mer på mig själv

För att lyckas i min roll som konsult är det väldigt viktigt att ha ett öppet sinne och att våga utmana mig själv. Ibland innebär ett nytt uppdrag problemställningar och utmaningar som tvingar mig att snabbt ta stora kliv i min utveckling. För mig har en mentor varit ett givande och värdefullt komplement till min närmaste chef.

Här sammanfattar jag de främsta fördelarna med att ha en mentor;

  • En bra mentor är ett tryggt och erfaret bollplank som går att diskutera stora och små problem med. Att bolla med någon annan än sin närmaste chef gör att man kan få helt nya perspektiv.

  • Ibland kan enkla tips vara superbra. En erfaren mentor som haft liknande problem kan vägleda och coacha till konkreta lösningar.  

  • Att diskutera utmaningar med någon annan kan ibland vara själva nyckeln till att själv komma på lösningen. Den gemensamma reflektionen är den som är mest värdefull och jag utvecklas i mitt sätt att sortera och prioritera framåt.

  • Att någon dedikerat lyssnar in och sätter sig in i min situation, världen är inte alltid svartvit och det kan krävas en del dialog innan alla pusselbitar faller på plats.

  • Att man har förmånen att träffas under en längre tid så att mentorn kan följa utvecklingen och min vardag. Det är nog svårt att få effekt av bara ett fåtal möten.

Mindstreet erbjuder mentorskap för kunders räkning men har även egna interna mentorprogram. Oavsett mellan vilka individer samtalen sker så finns det alltid ett sekretessavtal och gemensamma ramar för att skapa trygghet. Det är en förutsättning för ett lyckat mentorskap. 

Vill du veta mer om vilka mentorskap vi erbjuder, kontakta oss gärna på hello@mindstreet.se